Přijďte s námi oslavit thajský Nový rok Songkran od 14.4.2025 do konce dubna 2025 s naším speciálním Songkran menu.
Náš thajský šéfkuchař Ton se svým týmem pro vás u příležitosti thajského Nového roku připravil následující menu:

Mů Ping – marinované vepřové špízy s lepivou rýží
หมูปิ้ง | Slavné thajské street food aneb „thajské maso na špejli“. Marinovaná vepřová panenka na špízech – 4 ks (160 g) – s lepivou rýží (200 g) a zeleninou.

Láb Gaj – Kuřecí salát s lepivou rýží 


Lůk Čin Thód – masové kuličky s tamarindovou omáčkou

Gaj Ping – kuřecí placičky s tamarindovou omáčkou a lepivou rýží

Phad Kra Phau Neua Sab – smažené mleté hovězí maso s bazalkou 

Co je to SONGKRAN?
Songkran je oslava thajského Nového roku, kterým skutečně začínal nový kalendářní rok, a to až do roku 1888. Od toho roku se upustilo od lunárního kalendáře a až do roku 1940 byl stanoven 1. duben jako první den nového roku. Od té doby byl i Thajskem převzat mezinárodní kalendář, takže i v Thajsku nyní kalendářní rok začíná 1. ledna. I když co se letopočtu týče, léta se v Thajsku počítají ne od narození Krista, ale od Buddhově odchodu do nirvány (úmrtí), který byl o 543 let dříve před Kristem.
Svátek Songkran je svátkem, kdy končí staré a začíná nové – začíná nový život – a je to samozřejmě buddhistický svátek, kdy je čas vzdát úctu posvátným zobrazením Buddhy a starším lidem. Songkran je čas navštívit příbuzné a uctít politím vodou starší členy, popřípadě i sousedy nebo blízké mnichy.
Tradiční způsob uctění Buddhy a starších lidí spočíval v rituálu pokropení několika kapkami vody na tělo uctívaného či uctívané zobrazení Buddhy. Voda totiž symbolizuje očištění. Ale možná i proto, že čas Songkranu spadá na nejteplejší roční období (na některých místech Thajska je i přes 40ºC), se z tohoto tradičního způsobu zrodil rituál chrlení vody na cokoliv a kohokoliv a téměř kdekoliv.
Přijďte tedy oslavit Songkran s námi vynikajícím a autentickým thajským jídlem. Přijďte ochutnat opravdový thajský street food.
Těšíme se na vás!